kawan saya

nak kurus? nahhh...tips diet :D


 EMMM...selera makan sangat lah bertambah...nak mkan itu makan ini....uishhhhhhh...x boleh macam     ni...kena control jugak ooo..errrr..mampu kah aku ?? diet?? x perlu....kurangkan makan pun dah cukup kan kan ?? sesiapa yang nak diet tuh meh baca info yang ada kat bawah ni sikit :D

  • Kurangkan makan nasi & makanan berlemak. Cuba amalkan makan roti yang ada bijirin bagi menggantikan nasi.Buat exercise keluarkan peluh sekurang2nya 30 minit setiap hari. Paling baik ialah ‘jogging’ atau berenang.
  • Amalkan Makan Malam Sebelum Jam Tujuh Malam. Elakkan Mengambil Makanan Yang Berat Kerana Kadar Metabolisme Yang Rendah Pada Waktu Malam Akan Menyebabkan Makanan Disimpan Sebagai Lemak.
  • Jangan Mudah Terpedaya Iklan-iklan Merampingkan Badan Atau Produk-produk Pil Kurus. Kebanyakkannya Indah Khabar Dari Rupa. Duit Habis, Badan Tetap Juga Naik.
  • Rajinkan Diri Melakukan Senaman Seperti Sit-up. Jika Mampu, Berkunjunglah Ke Jim Berdekatan. Senaman Membentuk Otot Yang Sihat Dapat Membakar Lemak.    Positifkan Diri. Buatlah Target Badan Yang Realistik Dan Perancangan Yang Sesuai. Jangan Memaksa Diri Mencapai Perkara Yang Tidak Logik Dalam Masa Yang Singkat.
  • Jangan Asyik Menimbang Berat Badan. Anda Akan Kecewa Jika Masih Tiada Perubahan. Cara Paling Fleksibel Ialah Menimbang Berat Badan Tidak Lebih Sekali Dalam Seminggu.
  • Beri Penghargaan Untuk Diri Sendiri. Beri Ganjaran Pada Diri Sendiri Jika Matlamat Tercapai. Contohnya, Makan Satu Bar Coklat Yang Sedap. Jangan Risau…sekali skale x ape..hehe                                                         
                   <<copy paste>>                                                                                      nurul ameera                                 
#PESANAN : tidak perlu menahan lapar untuk kurus oke.

3 comments:

Atiey-Demok said...

yeah beby jom sme2 krangkn lmak ney..

NURUL AMEERA said...

hhhaha..jom jom

NURUL AMEERA said...

hhhaha..jom jom