kawan saya

tips senggugut :)


haiii readers...salam selasa semua..hehe..
hari nie jom kite share citer pasal senggugut..untuk gegurl-2 aje lah..;D
semua girl-2 tau kan penyakit ni sangat menyeksakan..sakit nya orang kata bagai 1/3 daripada sakit bersalin...ada yang x larat sampai nak bagun kan...lumrah sebagai seorang wanita..:)
tapi kan x semua wanita yang ade penyakit senggugut masa period ni..ade yang x kene senggugut ni...aishhhhh..untunglah korang.....
bagi lelaki-2 tuh kalau mperempuan marah-2 x tentu pasal waktu period,sabo aje lah..normal lah kan orang tengah sakit...

oke..nahhh tips  ------------------------|
                                                         |
                                                         |

--->> Kalau kat hostel selalu buat. Panaskan air pastu cari botol mineral letak air yang panas tadi (campur la air sejuk gak, nanti kemek botol tu) kat dalam botol mineral tersebut. Amek botol mineral yang suam2 tu tuam la kat perut. Insyaallah dapat mengurangkan sedikit rasa nyeri dan sakit. Tak pun panaskan iron sekejap, pastu tutup la suis, amek kain lapik dan tuam la guna iron tu.

--->>> Boleh amik panadol manstrual yang kaler pijnk tuh (tapi x digalakkan sebab x elok)

 
--->> Cara ni memang selalu dipraktikkan iaitu tidur. Tidur adalah cara alami untuk menghilangkan senggugut yang biasa2 je. Biarkan rasa sakit tu sampai tertidur dengan sendirinya, insyaallah lepas bangun akan berkurang kesakitan tersebut. Sangat disarankan.


--->> Elakkan minum minuman berais, lebihkan minum air suam atau air kosong.


--->> Pastikan badan sentiasa hangat. Sapu minyak kat kaki, betis sebab selalu time period memang akan kejang kaki dan betis. Pakai stoking untuk pastikan kaki hangat.


--->> Minum air rebusan halia supaya darah berjalan lancar dan badan hangat. Air rebusan halia juga dapat menghindarkan bau yang tak best masa period (jangan lebih2 lak minum mau panas terlampau nanti).


--->> Beberapa hari sebelum period aktifkan diri dengan bersenam.




## kalau korang nak petua orang dulu-2,,klik je SINI

sekian,,,
kaki taip :D
nurul ameera








7 comments:

AdilaAzmir™ said...

dulu selalu jugak tuam gunayg iron tuh. tp skrg malas dah. tido je bila sakit. hehehe

NURUL AMEERA said...

heheh..ha,ah kan,,,sama lah..bila sakit je,,.tido..:) malas nak tuam2

Ardini Izzati said...

Nasib baik dinie bukan jenis yang sengugut teruk. Ada kawan dinie dulu sampai takleh masuk kelas, demam2 sbb sengugut. Haishh.

NURUL AMEERA said...

dinie>> aishh..tulah..untung lah dinie.hehe

Cik Nas :) said...

sis,,haha..tq 4 the info..nas memang slalu jadik mangsa senggugut neh..nas nak tambah info sket..act,,waktu period kta kna gandakan senaman sebab wktu tu berat badan sgt mudah turun..nas jmpa dlam majalah :)

so, bla period jgn malas..nas datang balas kunjungan..sori lambat..

NURUL AMEERA said...

cik nas>>haha..thanks tambah info..wah..so time period boleh la kurus kan badan..hee

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal senggugut… sharing is caring :) - Cara Mengurangkan Sakit Senggugut